Psychologie barev

blogEntryTopper

Nevíte jaký barevný podklad si vybrat pro naši malbu? Zda vybrat bílou, červenou, nebo zelenou barvu?

Zelená je vhodná do místnosti s dostatkem světla. Symbolizuje svěžest, život, harmonii a bezpečí. Působí příjemně na dětský zrak a vytváří hravou atmosféru.

Žlutá přináší do místnosti slunce, radost a zároveň kompenzuje nedostatek přirozeného světla v tmavší místnosti. Tento odstín není zcela vhodný pro děti v raném věku, protože ve žluté místnosti by dle provedených studií více plakalo.

Červená je ideální volbou, pokud chcete do místnosti vnést teplo a energii. Tato barva je velmi intenzivní a navíc přitahuje zrak malých dětí, proto se doporučuje pracovat s tímto odstínem velmi uvážlivě. Pokud je dítě hyperaktivní, použijte červenou zcela minimálně, pro klidné děti ji můžete trochu přidat a dodáte jim tak více energie. Pozor – červená povzbuzuje chuť k jídlu.

Oranžová spojuje pozitivní vlastnosti žluté a červené barvy.

Modrá působí relaxačně a uklidňuje. Do místnosti vnáší chlad a tlumí chuť k jídlu. Do dětského pokoje je vhodná v případě, že dítě tráví většinu času mimo a dětský pokoj slouží převážně pro relax a spaní.

Bílá zvětšuje prostor. Je spojená s čistotou a jednoduchostí. V minimální míře podněcuje dětské smysli, může působit chladně a proto se do dětského pokoje doporučuje použít v kombinaci s dalšími pastelovými barvami.



Hlavní stránka blogu

blog comments powered by Disqus
Site logo
© 2014 Všechna práva vyhrazena. www.umeleckamalba.cz, Tel.: 739522981, info@umeleckamalba.cz Napište nám